Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwiczki w sosie piwnym z orzechami

Składniki:

  • 3 polędwiczki wieprzowe
  • 4 łyżki masła
  • 100 g pokruszonych orzechów nerkowca
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • 0, 5 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • ulubione zioła
  • 100 ml oliwy
  • 100 g usznych owoców
  • 100 ml ciemnego piwa

Sposób wykonania:

  1. Polędwiczki natrzeć solą, pieprzem, ziołami oraz tymiankiem po czym obsmażyć na rozgrzanym maśle.
    W miedzy czasie na suchej patelni uprażyć orzechy, wówczas połączyć z suszonymi owocami i oliwą.
    Powstałą mieszanką posmarować polędwiczki, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym iw wstaiwc o piernika rozgrzanego do 250 stopni na około 20 minut.
    Po upieczeniu mięso wyjąć a do sosu z pieczenia wlać piwo i doprowadzić do wrzenia.
    Wrzucić 2 łyżki masła i trzymać jeszcze na ogniu około2 minuty.
    Powstałym sosem polać polędwiczki przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *