Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Podgrzybki zapiekane

Składniki:

    • 50 dkg podgrzybków
    • 1 szklanka śmietany
    • 3 łyżki tartego żółtego sera
    • 2 jajka
    • natka pietruszki
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka oleju
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Grzyby oczyścić, odciąć trzony, kapelusze pokroić w grube plastry. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Na patelni rozgrzać olej i masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać grzyby i natkę pietruszki, dusić mieszając aż wytwarzający się sos odparuje, przyprawić.  Żółtka jak oddzielić od białek, wymieszać ze śmietaną i tartym serem. Grzyby przełożyć do żaroodpornych kokilek, zalać  śmietaną z dodatkami, zapiekać przez kilka minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Przed podaniem udekorować zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *