Składniki:
- schab bez kości-w całości z jak najmniejszą liczbą błon
- ogórki kiszone
- papryka konserwowa
- sól pieprz
- majeranek
- czosnek
Przybory:
- gruba igła mocna nitka
- ostry długi nóż
Sposób przyrządzenia:
W schabie rozcinamy kieszeń, wbijamy nóż w jeden koniec schabu i tniemy w nim otwór który ma przypominać torbę. Wcieramy przyprawy na zewnątrz oraz wewnątrz, czosnek ucieramy na miazgę i również nacieramy schab. Kroimy ogórki na paski oraz paprykę również w ten sam sposób, mieszamy i wkładamy do środka na ścisk. Zaszywamy otwór. Pieczemy w brytfannie lub blaszce, do której wlewamy wody, tak aby do schabu była w 1\3. Schab owijamy u doły w folie tak aby woda się nie przedostała do niego(gdy juz się trochę podpiecze a woda trochę wyparuje to już nam nie przeszkadza że olej się z miesza z wodą)na folie nalewamy olej. W trakcie pieczenia podlewamy schab sosem który nam się wytrącił. Pieczemy ok. 2-3 godz. w