Składniki:
- 1 kg filetów z karpia
- 2 duże cebule
- 2 słodkie papryki
- 2 ząbki czosnku
- 50 dkg pomidorów
- 1 pęczek naci pietruszki
- ½ szklanki oliwy
- 3 łyżki piure pomidorowego
- oliwki bez pestek
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Paprykę oczyścić, pokroić w romby. Pomidory sparzyć wrzątkiem , obrać ze skóry, pokroić. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, obsmażyć na niej przyprawioną rybę, wyjąć. Do rondla włożyć cebulę i czosnek, zeszklić, dodać paprykę i pomidory, dusić mieszając. Gdy paprykę zmięknie dodać piure pomidorowe, posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i przyprawić, zmniejszyć temperaturę, dodać obsmażoną rybę, oliwki, dusić jeszcze 15 minut. Podawać z dodatkiem białego pieczywa.