Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp w jarzynach


Składniki:

    • 1 kg karpia
    • 4 dkg mąki pszennej
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1 duża cebula
    • 5 dkg piure z pomidorów
    • ½ szklanki czerwonego wina
    • olej roślinny
    • sok z 1 cytryny
    • sól, pieprz, cukier


    Sposób przyrządzenia:
    Karpia sprawić, umyć, wyfiletować (lub bez filetowania podzielić na dzwonka) pozostawiając skórę, podzielić na porcję. Mięso przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Pietruszkę, marchew cebulę obrać, pokroić w „zapałkę”. Porcje karpia obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim porcję ryby aż się zezłości. Rybę wyjąc. Do oleju dodać cebulę, zeszklić mieszając, dodać marchew i pietruszkę, chwilę poddusić, dodać wino, sok z cytryny, piure pomidorowe, dusić aż składniki zmiękną, włożyć usmażoną rybę i chwilę razem poddusić. Podawać na gorąco.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *