Składniki:
- 1 kg karpia
- 4 dkg mąki pszennej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 duża cebula
- 5 dkg piure z pomidorów
- ½ szklanki czerwonego wina
- olej roślinny
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz, cukier
Sposób przyrządzenia:
Karpia sprawić, umyć, wyfiletować (lub bez filetowania podzielić na dzwonka) pozostawiając skórę, podzielić na porcję. Mięso przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Pietruszkę, marchew cebulę obrać, pokroić w „zapałkę”. Porcje karpia obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim porcję ryby aż się zezłości. Rybę wyjąc. Do oleju dodać cebulę, zeszklić mieszając, dodać marchew i pietruszkę, chwilę poddusić, dodać wino, sok z cytryny, piure pomidorowe, dusić aż składniki zmiękną, włożyć usmażoną rybę i chwilę razem poddusić. Podawać na gorąco.