Składniki:
- 50 dkg podgrzybków
- 1 szklanka śmietany
- 3 łyżki tartego żółtego sera
- 2 jajka
- natka pietruszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, odciąć trzony, kapelusze pokroić w grube plastry. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Na patelni rozgrzać olej i masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać grzyby i natkę pietruszki, dusić mieszając aż wytwarzający się sos odparuje, przyprawić. Żółtka jak oddzielić od białek, wymieszać ze śmietaną i tartym serem. Grzyby przełożyć do żaroodpornych kokilek, zalać śmietaną z dodatkami, zapiekać przez kilka minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Przed podaniem udekorować zieleniną.