Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Podczos

Składniki:

  0,5 kg młodych liści z brukwi lub kalarepy

  0,5 l mleka

  2 dag masła

  1 dag mąki

  3 dag cebuli

Sposób przyrządzenia:

Zerwać młode listki brukwi, opłukać, nalać wrzącym mlekiem, zagotować. Potem odcedzić przez sito i usiekać drobno. Masło przesmażyć z cebulą, dodać mąkę, włożyć podczos i potrawę dusić trochę.

Wyłożyć na półmisek, obłożyć wędzonym gotowanym ozorem albo kawałkami szynki, albo grzankami. Podczos robi się też z liści kapusty lub kalarepy, ugotowanych w wodzie i zmieszanych z ugotowaną oddzielnie gęstą jęczmienną kaszą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *