Składniki:
- kawałek żółtej brukwi
- 2 jabłka
- sól
- cukier
- śmietana
- sok z cytryny
Składniki: 1 ½ kg udźca wołowego 5 ½ szkl krupniku, może być z torebki brukiew 45 dag marchewki 45 dag fasolki szparagowej Sposób wykonania: Udziec wołowy dokładnie obsmażyć zaczynając od strony z tłuszczem. Następnie zalać go krupnikiem i doprowadzić do wrzenia. Wówczas wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny. Po…
Składniki: 700 g brukwi 50 g masła 150 g miodu 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich Sposób wykonania: Obrana brukiew pokroić w kostkę po czym przesypać ją do naczynia żaroodpornego. Posypać ją wiórkami masła oraz podlać odrobią wody. Dusić w piekarniku pod przykryciem. Gdy będzie na wpół miękka wówczas polewamy ją jeszcze miodem. Natomiast orzechy zarumienić…
Składniki: 700 g rzepy 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki posiekanej trybuli 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 ząbek czosnku sól gruboziarnista pieprz ½ szkl bułki tartej Sposób wykonania: Obraną brukiew i rzepę ugotować oddzielnie w osolonej wodzie na półtwardo. Wówczas je odcedzić i wrzucić na rozgrzane masło. Trzymać na średnim ogniu…
Składniki: 1 brukiew 1 łyżka oliwy sól gruboziarnista 1 łyżka posiekanego tymianku pieprz Sposób wykonania; Obraną brukiew pokroić w słupki, które zalać wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie je odsączyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Wówczas skropić je oliwa i oprószyć solą, wymieszać. Rozłożyć frytki równomiernie na blasze i wstawić do piekarnika…