Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placuszki ziemniaczane z serem brie i sosem pesto

Składniki:


  • 1,1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • 5 cebulek pokrojonych w plasterki (talarki)
  • 55 g szynki pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ubite jajko
  • 2 łyżki zielonej pietruszki
  • 115 g sera brie pokrojonego w kostkę
  • 1 mały słoik gotowego sosu pesto
  • szczypta mąki
  • sól i pieprz
  • oliwa do smażenia


Przygotowanie:

Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzić i rozgniatać za pomocą tłuczka aż do uzyskania jednolitej masy. Umieścić ją w dużej misce na kilka minut tak by ostygła. Na rozgrzanej oliwie smażyć cebulę i szynkę przez 5 do 10 minut. Zdjąć z ognia. Po kilku minutach dodać masę ziemniaczaną. Wymieszać. Dodać ubite jajko, pietruszkę oraz kostki sera brie. Tak uzyskaną masę podzielić na 8 równych porcji i uformować z nich krążki. Obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanej oliwie aż osiągną złoty kolor. Następnie przełożyć usmażone krążki do foremki i piec w temperaturze 200 °C przez 15 minut. Wyciągnąć placuszki z pieca i ułożyć je na talerzu. Polać sosem pesto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *