• 100g ml ciepłego mleka
  • 200 g mąki
  • ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju z oliwek
  • 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula

Sposób przyrządzenia:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.
Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250°C ( elektr.225°C ) przez 15-20 min.

 

Obkład.

Składniki:

pizzazmielonymmiesem037uc.jpg

  • 250g mielonego mięsa
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 250g pieczarek
  • 1 kulka mozzarellii
  • 4 pomidory
  • 100g startego sera
  • 10 zielonych oliwek bez pestek
  • pieprz, sól, majeranek itp.
Sposób przyrządzenia:
Mięso smażymy na patelni razem z pokrojoną cebulą , pieczarkami i papryką. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i takimi ziołami , jakie lubimy. Gdy trochę przestygnie, dodajemy pokrojoną mozzarellę i pomidory.
Mięso układamy na cieście posmarowanym sosem, posypujemy pokrojonymi oliwkami i startym serem. Pieczemy 20-25 minut.
Tą pizzę najlepiej jest piec w tortownicy (ok. 30 cm srednicy )

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
Fan Page na Facebook
Fan Page na Google+
Twitter


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi