Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantne skrzydełka z kurczaka Ani

Składniki:

  • 50 dkg skrzydełek z kurczaka
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz mielony do smaku
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta przyprawy 5 smaków – opcjonalnie
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • mąka ryżowa
  • 2 białka jaj

Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone skrzydełka po odcięciu ostatniego cienkiego elementu przekroić na połowę. Sos sojowy wymieszać z miodem, solą, pieprzem, przyprawą 5 smaków dokładnie wymieszać i natrzeć tą mieszanką skrzydełka, odstawić na 30 minut. Białka zmiksować ze szczyptą soli. Przygotowane skrzydełka moczyć w białku i panierować w mące ryżowej. Smażyć na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Podaję z dzikim ryżem i innymi ulubionymi dodatkami.
Nadesłano na konkurs „Wspomnienie lata” Anna Gondkiewicz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *