Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierożki z kaczki na parze

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 15 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 175 ml ciepłego mleka
  • 300 g piersi z kaczki
  • 1 łyżka jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki klarowanego miodu
  • 1 łyżka sosu hoi sin
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm laski świeżego imbiru

Sposób wykonania:
Pierś z kaczki ułożyć  w misce po czym dodać do niej sos sojowy, miód, cukier oraz sos hoisin.
Całość  dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut.
Po tym czasie wyjąć kaczkę z marynaty i piec na ruszcie piekarnika rozgrzanego do 200 stopni około 35-40 minut.
Po tym czasie wyjąć z pieca, gdy lekko ostygnie wyjąć kości i pokroić w kostkę.
Natomiast na rozgrzany olej wrzucić posiekany imbir, czosnek oraz por.
Całość przesmażyć  a potem wymieszać z mięsem kaczki.
Następnie drożdże wymieszać z cukrem oraz wodą i odstawić  w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięty rozczyn przełożyć do mąki razem z ciepłym mlekiem i dokładnie wyrobić ciasto.
Gotowe ciasto uformować  wałek a potem podzielić go na 16 równych kawałków.
Przykryć je ściereczką i odstawić na 25 minut.
Następnie kawałki ciasta rozwałkować na okrągłe placki.
Na każdym z nich rozłożyć nadzienie a brzegi zlepić do góry tworząc sakiewkę.
Gotować pierożki na parze około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *