Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona, marynowana polędwica

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 4 średnie cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka Bazyli
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki smalcu
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki

    Sposób przyrządzenia:
    Polędwicę oczyścić z błon, umyć, osuszyć, natrzeć solą , pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Włożyć do glinianego garnka, skropić, octem i olejem, oprószyć bazylią, estragonem, i cząbrem. Dodać ziele angielskie, przykryć i pozostawić na 10 godzin w chłodnym miejscu. W rondlu rozgrzać smalec, obrumienić mięso, podlać połową szklanki gorącej wody, przykryć i poddusić. Po 20 minutach dodać pokrojoną w plasterki cebulę, listki laurowe i pieprz, ponownie podlać wodą i jeszcze podgotować na małym ogniu kilka minut. Gdy mięso będzie miękkie, pokroić w plastry, wyłożyć na półmisek i posypać natką pietruszki. Wytworzony sos przetrzeć przez sito, wlać do sosjerki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *