Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń wieprzowa oblana piwem

Składniki:

  • 1 kg mięsa od szynki
  • ½ szkl. piwa
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag kości cielęcych
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Wieprzowinę włożyć do garnka skórą do dołu, podlać wodą i przez chwilę pogotować.
    Następnie skórę naciąć na krzyż i oprószyć mięso solą oraz pieprzem.
    Przełożyć mięso do brytfanny, również skórą do dołu i zalać wodą aby sięgała do połowy wysokości mięsa.
    Dodać posiekany czosnek oraz kostki cielęce.
    Trzymać na ogniu około 20 minut.
    Po tym czasie mięso odwrócić  i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 45 minut.
    Na koniec mięso polać piwem i dopiec.

    Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Karolinę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *