Składniki:
- 2 golonki z indyka
- 2-3 cebule
- 2 łyżeczki imbiru mielonego
- 5 łyżek cukru
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- szczypta carry i cynamonu
Przyrządzanie:
Opłukane golonki ułożyć w garnku pamiętając żę nie lubią ścisku. Zalać wodą tak oby przykryć mięso i zagotować. Zebrać "szumowiny" i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, cukier, imbir, cynamon, carry i wlać sos sojowy. Mieszać i gotować na wolnym ogniu przez 1,5 godziny obracając co jakiś czas, aby golonka z każdej strony okleiła się smakowitym sosem. Gotowa golonka powinna być miękka, a sos którego zostanie niewiele będzie gęsty, ciemno czerwony. Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami i koniecznie z surówką .Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez helas