Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń w warzywach

Składniki:

  • 1/5 kg schabu bez kości
  • 35 dkg słoniny
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 średni seler
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki jagód jałowca
  • 2-3 liście laurowe

    Sposób przyrządzenia:
    Pietruszkę, seler, marchewkę umyć, poobierać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrać pokroić w piórka. Mięso umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, natrzeć solą i pieprzem. Na dużym talerzu ułożyć mięso i obłożyć rozdrobnionymi warzywami , posypać majerankiem i odstawić w chłodne miejsce. Słoninę pokroić w cienkie, długie paski. Ze schabu zdjąć warzywa, odłożyć na talerz. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę i wymieszać z solą, natrzeć mięso. Paskami słoniny ściśle obłożyć mięso, włożyć do nagrzanego piekarnika o temperaturze 190 stopni na 35-40 minut. Upieczone mięso wyłożyć na półmisek, obłożyć warzywami i ponownie posypać majerankiem, dodać liście laurowe i jagody jałowca.  Skropić bulionem / może być z kostki/ i wstawić jeszcze do piekarnika na pół godziny. Pokroić plastry, podawać na gorąco, lub na zimno jako dodatek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *