Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń rzymska z wątróbkami wieprzowymi

Składniki:

  • 12,5 dag wątróbek wieprzowych
  • 50 dag mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 1 bułka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 1 łyżka masła
  • ¼ i 1/8 l bulionu mięsnego
  • 2 łyżki mąki
  • 1/8 l śmietany
  • sól
  • pieprz
  • papryka

Sposób wykonania:

  1. Wątróbki pokroić w kostkę a cebulę posiekać i dodać do mielonego mięsa.
    Dodać jeszcze namoczoną i odciśniętą bułkę, musztardę, sos Worcester oraz sól, pieprz i paprykę do smaku.
    Całość dokładnie wyrobić.
    Z powstałej masy uformować pieczeń, którą ułożyć w brytfannie.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec, w trakcie polewając gorącym bulionem.
    Na koniec sos powstały z pieczenia wymieszać z 1/8 bulionu, śmietana oraz mąka.
    Gotować jeszcze około 10 minut aby sos zgęstniał, wówczas polać nim pieczeń.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *