Pieczeń rzymska nadziewana warzywami
Pieczeń rzymska nadziewana warzywami4.64 out of 5 based on 104 voters.
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 3 średnie cebule
- 3 jajka
- 2 czerstwe bułki
- olej
- sól, pieprz do smaku
Nadzienie:
- 2 czerwone papryki
- 2 duże cebule
- 2 cukinie średniej wielkości
- ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 żółtka
Sposób przyrządzenia:
Bułki namoczyć, odcisnąć. Cebulę obrać posiekać przesmażyć na oleju. Do miski przełożyć mięso i wymieszać z bułką i cebulą, dodać jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem. Cukinie sparzyć, odciąć końcówki i wydrążyć gniazda nasienne. Cebulę i i paprykę pokroić razem z miąższem cukinii, podsmażyć na oleju. Dodać posiekaną natkę pietruszki, żółtka, tartą bułkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić cukinie i obłożyć mielonym mięsem. Owinąć folią, lub pergaminem, włożyć do piekarnika i zapiec w temperaturze 180 stopni C, piec około 1 godziny. Wyjąć na półmisek, schłodzić i podawać na zimno krojąc w grube plastry.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna
- Szczegóły
- Kategoria: Wieprzowina
- Opublikowano: piątek, 06, maj 2011 19:18
- Iwona Podgórna