Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Aromatyczna czosnkowa pieczeń z boczku

Składniki:

  • 3 kg boczku
  • 7 ząbków czosnku
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 3 łyżki przyprawy typu Vegeta
  • ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Boczek umyć, osączyć na papierowym ręczniku, zmielić w maszynce do mięsa. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać Vegetę i dokładnie rozetrzeć, wymieszać z boczkiem. Dodać mleko, posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić na gładką masę. Masę zawinąć w folię spożywczą. Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 200 stopni C około godziny. Przełożyć na półmisek i schłodzić. Kroić w grube plastry.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *