Składniki:
- 3 kg boczku
- 7 ząbków czosnku
- 1 ½ szklanki mleka
- 3 łyżki przyprawy typu Vegeta
- ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Boczek umyć, osączyć na papierowym ręczniku, zmielić w maszynce do mięsa. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać Vegetę i dokładnie rozetrzeć, wymieszać z boczkiem. Dodać mleko, posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić na gładką masę. Masę zawinąć w folię spożywczą. Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 200 stopni C około godziny. Przełożyć na półmisek i schłodzić. Kroić w grube plastry.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna