Składniki:
- 1 ½ kg schabu
- ½ kg karkówki
- ½ kg pieczarek
- 2 średnie cebule
- sól, pieprz do smaku
- szczypta słodkiej papryki
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki śmietany 18%
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki oczyścić i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i posiekać. Składniki podsmażyć na oleju, dodać karkówkę i dokładnie wymieszać. Mięso umyć, osączyć na papierowym ręczniku. Pokroić w plastry około 8 sztuk. Rozbić tłuczkiem, każdy plaster oprószyć solą, pieprzem i papryką, Nałożyć porcję farszu, zwinąć i spiąć wykałaczkami. Schabowe gołąbki przełożyć do rondla, podlać wodą i dusić około godziny na małym ogniu, raz po raz obracać mięso z każdej strony. Wystudzić, wyjąć na półmisek, usunąć wykałaczki. Do pozostałego tłuszczu dodać koncentrat pomidorowy i mąkę wymieszaną ze śmietaną, powstałym sosem pomidorowym polać potrawę.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna