Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gołąbki z mięsa z grzybowym farszem

Składniki:

  • 1 ½  kg schabu
  • ½ kg karkówki
  • ½ kg pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta słodkiej papryki
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany 18%

Sposób przyrządzenia:
Pieczarki oczyścić i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i posiekać. Składniki podsmażyć na oleju, dodać karkówkę i dokładnie wymieszać. Mięso umyć, osączyć na papierowym ręczniku. Pokroić w plastry około 8 sztuk. Rozbić tłuczkiem, każdy plaster oprószyć solą, pieprzem i papryką, Nałożyć porcję farszu, zwinąć i spiąć wykałaczkami. Schabowe gołąbki przełożyć do rondla, podlać wodą i dusić około godziny na małym ogniu, raz po raz obracać mięso z każdej strony. Wystudzić, wyjąć na półmisek, usunąć wykałaczki. Do pozostałego tłuszczu dodać koncentrat pomidorowy i mąkę wymieszaną ze śmietaną, powstałym sosem pomidorowym polać potrawę.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *