Składniki:
- 8 kotletów ze schabu
- 1 ½ kg ziemniaków
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 7 jajek
- olej
- sól, pieprz do smaku
- sok z 2 cytryn
Sposób przyrządzenia:
Kotlety umyć, osączyć na papierowym ręczniku, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na dobę. Lekko podpiec w piekarniku. Ziemniaki umyć, obrać, ugotować, zmielić przez maszynkę. Dodać masło, jajka, i mąkę, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Podzielić na 8 części, rozwałkować do wielkości kotleta. Na każdym placku ułożyć kotleta, zwinąć, posmarować, roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni C około 45 minut, polewając wytworzonym się podczas pieczenia sosem. Wyłożyć na półmisek, schładzać i podawać na zimno.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna