Składniki:
- 2 kg karkówki
- 8 ziaren jałowca
- 8 ziaren pieprzu
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- ½ szklanki suszonych śliwek
- olej
Marynata:
- 8 ząbków czosnku
- 6 łyżek musztardy
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 3 łyżki majeranku
- sól, pieprz do smaku
- ½ szklanki oleju
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osączyć na papierowym ręczniku. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Z podanych składników przygotować marynatę, zalać mięso i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Mięso ułożyć w żaroodpornym natłuszczonym naczyniu, obsypać, zielem angielskim, pieprzem, jałowcem i śliwkami. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni C. Po 20 minutach pieczenia temperaturę zmniejszyć do 180 stopni C i piec jeszcze około godziny.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna