Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczarkowa zupa z parmezanem

 

Składniki:

  • 30 dag kapeluszy pieczarek
  • ¼ szkl. ryżu
  • 5 szkl. bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szkl. śmietany 12%
  • 2 łyżeczki posiekanego estragonu
  • 1 łyżka wytrawnej sherry
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek po czym wrzucić jeszcze posiekane grzyby oraz ryż.
    Całość zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i trzymać na ogniu około 30 minut.
    Po tym czasie zdjąć zupę z ognia i dodać do niej śmietanę.
    Następnie zmiksować zupę aby powstała gładka konsystencja.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem podgrzać i posypać gdy będzie już rozlana do talerzy estragonem, parmezanem oraz skropić odrobiną sherry.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *