Składniki:
- 30 dag kapeluszy pieczarek
- ¼ szkl. ryżu
- 5 szkl. bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ szkl. śmietany 12%
- 2 łyżeczki posiekanego estragonu
- 1 łyżka wytrawnej sherry
- 4 łyżki tartego parmezanu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek po czym wrzucić jeszcze posiekane grzyby oraz ryż.
Całość zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i trzymać na ogniu około 30 minut.
Po tym czasie zdjąć zupę z ognia i dodać do niej śmietanę.
Następnie zmiksować zupę aby powstała gładka konsystencja.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem podgrzać i posypać gdy będzie już rozlana do talerzy estragonem, parmezanem oraz skropić odrobiną sherry.