Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczarki duszone w winie

Składniki:

    • 1 kg małych, oczyszczonych pieczarek
    • 6 łyżek oliwy
    • 3 łyżki masła
    • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
    • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • ½ szklanki białego wina
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:

    W rondlu rozgrzać oliwę, partiami dodawać pieczarki tak żeby się szybko rumieniły, a nie dusiły we własnym sosie. Po obrumienieniu wszystkich pieczarek smażyć jeszcze 5 minut mieszając. Dodać masło, smażyć kolejne 5 minut, przyprawić solą i pieprzem, dodać czosnek, smażyć 2 minuty, dodać pozostałe składniki, dusić aż cały płyn odparuje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *