Pasztet wielkanocny *
Pasztet wielkanocny *4.45 out of 5 based on 365 voters.
* Cykl - przepisy mistrzów.
Składniki:
- Mięso z 1 królika
- Mięso gulaszowe z dzika - 0,7 kg
- Wątróbka drobiowa - 0,3 kg
- Cebula - 0,2 kg
- Czosnek - 0,05 kg
- Słonina - 0,3 kg
- Jaja - 5 szt.
- Czerstwa bułka - 0,15 kg
- Śliwki suszone - 0,1 kg
- Morele suszone - 0,1 kg
- Figi suszone - 0,08 kg
- Sól, pieprz
- Owoc jałowca, liść laurowy, ziele angielskie
Sposób przyrządzenia:
Mięso z królika i dzika podsmażyć z cebulą, dodać sparzoną wątróbkę i przyprawy, a następnie dusić w niewielkiej ilości wywaru. Gdy mięso zmięknie, dodać czerstwą bułkę w takiej ilości, aby wchłonęła wywar. Mięso odstawić do ostygnięcia. Pokroić słoninę w kostkę i sparzyć. Ostudzone mięso zmielić 3 razy, dodać sparzoną słoninę i pokrojone owoce. Wymieszać wszystko dodając jaja i przyprawić do smaku, a następnie włożyć do form. Piec w temperaturze 140°C przez około 1,5 godziny. Podawać z brusznicą i chrzanem.
Autor: Marek Buksa
- Szczegóły
- Kategoria: Inne mięsa
- Opublikowano: sobota, 26, luty 2005 14:31
- marek