Pozwolę sobie zacytować przepis za dodatkiem Gazety Wyborczej. Sprawdziłam, smakowałam i ponieważ uważam, że jest dobre, postanowiłam się z Wami podzielić. Jest to ciasto z kuchni angielskiej.
Skład:
- 45 dag ciemnej czekolady
- 28 dag masła
- 6 jajek
- 6 łyżek miodu
- 42 dag cukru pudru
- 6-7 dag wiórków kokosowych
- 28 dag mąki
Glazura:
- 20 dag ciemnej czekolady
- 5-7 dag masła
Sposób przygotowania:
Posiekaj czekoladę przełóż do metalowej miseczki, dodaj masło, stop w kąpieli wodnej, – przestudź, dodaj jajka i miód, wymieszaj, – połącz cukier z wiórkami kokosowymi i mąką,, dodaj do masy czekoladowej, wymieszaj, – kwadratową formę wysmaruj masłem i wysyp mąką, napełnij ciastem i piecz 35 minut w temperaturze 180 stopni, Przygotuj glazurę: posiekaj czekoladę i rozpuść ją z masłem w kąpieli wodnej, – powierzchnię wystudzonego ciasta pokryj glazurą.
Kiedy zrobiłam ściśle według przepisu, wyszło koszmarrrrnie słodkie, dlatego następnym razem nie dodam cukru. Myślę, że miód i czekolada (ja użyłam gorzkiej) zupełnie wystarczą.
1 comment for “Chocolate fudge cake czyli ciasto czekoladowe.”