* Cykl – przepisy mistrzów.
Składniki:
- Mięso z 1 królika
- Mięso gulaszowe z dzika – 0,7 kg
- Wątróbka drobiowa – 0,3 kg
- Cebula – 0,2 kg
- Czosnek – 0,05 kg
- Słonina – 0,3 kg
- Jaja – 5 szt.
- Czerstwa bułka – 0,15 kg
- Śliwki suszone – 0,1 kg
- Morele suszone – 0,1 kg
- Figi suszone – 0,08 kg
- Sól, pieprz
- Owoc jałowca, liść laurowy, ziele angielskie
Sposób przyrządzenia:
Mięso z królika i dzika podsmażyć z cebulą, dodać sparzoną wątróbkę i przyprawy, a następnie dusić w niewielkiej ilości wywaru. Gdy mięso zmięknie, dodać czerstwą bułkę w takiej ilości, aby wchłonęła wywar. Mięso odstawić do ostygnięcia. Pokroić słoninę w kostkę i sparzyć. Ostudzone mięso zmielić 3 razy, dodać sparzoną słoninę i pokrojone owoce. Wymieszać wszystko dodając jaja i przyprawić do smaku, a następnie włożyć do form. Piec w temperaturze 140°C przez około 1,5 godziny. Podawać z brusznicą i chrzanem.
Autor: Marek Buksa
1 comment for “Pasztet wielkanocny *”