Składniki:
- 4 żabie udka (ropuchy są niejadalne)
- 3 główki czosnku
- 25 dag masła
- 2 liście sałaty
- Bazylia
- Sól
Przygotowanie:
Obieramy czosnek i miażdżymy, po czym nacieramy nim udka żab (surwiwalowcu umiesz oprawiać żaby). Odstawiamy w miseczce do lodówki na 2-3 dni (wariant surwiwal:w menażce w chłodne miejsce na dobę w lecie, w zimę ciężko o żaby). Po w/w czasie rozgrzewamy masło na patelni (wariant surwiwal: menażce) do około 200-220 stopni, po czym wrzucamy na patelnię (wariant surwiwal: menażkę) i smażymy na małym ogniu (wariant surwiwal: małym ognisku) przez 25-40 minut aż mięso zacznie odchodzić od kości i zrobi się miękkie. Przełożyć na półmisek (wariant surwiwal: zostawić w menażce), posypać bazylią, oblać stopionym masłem ze smażenia i udekorować sałatą (wariant surwiwal: po co?). Danie gotowe. Podawać z grzankami lub pokrojoną bagietką i sałatą lub surową marchewką.
Sejf-Udin Al-Bolandi Ibn Al-Krolati
Przepis został umieszczony jedynie w celach informacyjno/poglądowych, nie ma na celu promowania kłusownictwa ani innych form łamania prawa RP
1 comment for “Żabie udka w czosnku.”