*Cykl – dania mistrzów
Składniki:
(dla 5 osób)
- chuda karkówka – 700 g
- cebula posiekana w piórka – 2 szt.
- duże dwukolorowa papryka pokrojona w paseczki – 2 szt.
- piwo – 200 ml
- sok z limonki
- louisiana sos – 1 łyżka
- szczypta kminu
- szczypta posiekanej kolendry
- szczypta jambalaja mix
- oliwa – 15 ml
- placki Flavers Tortilla – 10 szt.
- kwaśna śmietana
- pomidorki pokrojone w kostkę – 2 szt.
- salsa serowa
- salsa warzywna
- dip glakamole
Sposób przyrządzenia:
Karkówkę pokroić w cienkie paseczki przełożyć do naczynia i zamarynować na około godzinę w piwie, kminie, mixie jambalaja, kolendrze, soku z limonki, louisiana sosie. Cebulę wymieszać z solą, pieprzem, oliwą i chwile poczekać aż zmięknie. Mięso podsmażyć na patelni tak aby nie było wysmażone do końca, następnie zeszklić na patelni paprykę oraz cebulę dodać karkówkę i delikatnie wymieszać.
Nałożyć na placki, dodać kwaśną śmietanę, sosy zawinąć i ułożyć starannie na talerzu.
Autor – Piotr Pabisiak