Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Paryska zupa

 

Składniki:

  • 2 pory
  • 4 ziemniaki
  • 3/4 litra bulionu drobiowego
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 12 kromek bagietek
  • 2 łyżki tartego ementalera
  • pieprz
  • sól
  • bazylia

 

 

Przygotowanie:
Ziemniaki  obrać, pora oczyścić i pokroić. Warzywa włożyć do garnka, zalać bulionem i doprawić do smaku przyprawami. Wstawić, po zagotowaniu należy wyjąć warzywa i odcedzić bulion. Masło należy stopić, wymieszać dokładnie z mąką, można zasmażyć na patelni, wymieszać z zupą, cały czas mieszając zagotować. Do zupy należy włożyć rozgniecione ziemniaki, przyprawić do smaku i gotować około 5 minut. Kromki bagietki posypać startym serem i zapiec delikatnie w piekarniku. Zupę podawać z bagietkami, posypaną bazylią.

Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *