Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Orientalna, pikantna zupa z makreli

Składniki:

    • 1 kg pokrojonych w grubą kostkę filetów z makreli
    • ¼ szklanki soku z cytryny
    • 2 posiekane ząbki czosku
    • 2 łyżeczki tartego imbiru
    • 1 szklanka mleczka kokosowego
    • szczypta mielonej kolendry
    • szczypta mielonego kminku
    • 1 łyżeczka brązowego cukru
    • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
    • szczypta kurkumy
    • 3 łyżki oleju
    • 1 pokrojona w kostkę cebula
    • 1 duży, pokrojony w kostkę pomidor
    • 1 papryczka chili
    • sól do smaku
    • 1 szklanka bulionu rybnego


    Sposób przyrządzenia:

    Filety posolić, zalać sokiem z cytryny, wymieszać, odstawić na 60 minut w chłodne miejsce. Imbir, czosnek, kminek, kolendrę, cukier, pieprz i kurkumę zmiksować blenderem z mleczkiem kokosowym.
    W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć mieszając 5 minut, dodać pomidory i smażyć kolejne 5 minut. Dodać mleczko kokosowe z dodatkami, bulion rybny, pozbawioną nasion, pokrojoną papryczkę chili i sól do smaku. Rybę odcedzić, dodać do rondla, gotować powolutku4 minuty. Całość zakwasić marynatą z ryby, skorygować smak przyprawami i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *