Składniki:
- 1 kg dorsza lub innej ryby o zwartych mięśniach
- 4 ziemniaki pokrojone w grubą kostkę
- 3 marchewki pokrojone w plastry
- 1 młoda cukinia, obrana, pokrojona w plastry
- 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w plastry
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Rybę sprawić, wyfiletować. Głowę ryby umyć, usunąć oczy i skrzela, przekroić na połowę, dokładnie wypłukać. Kości i głowę zalać 1 litrem wody, powoli gotować około 60 minut, odcedzić. W rondlu umieścić warzywa, zalać wywarem i gotować 10 minut, na wierzchu ułożyć porcje ryby ze skórą i powoli gotować pod przykryciem kolejne 15 minut, przyprawić solą i pieprzem, lekko zakwasić sokiem z cytryny i podawać.