Składniki:
- 1 kg pokrojonych w grubą kostkę filetów z makreli
- ¼ szklanki soku z cytryny
- 2 posiekane ząbki czosku
- 2 łyżeczki tartego imbiru
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- szczypta mielonej kolendry
- szczypta mielonego kminku
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- szczypta kurkumy
- 3 łyżki oleju
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 1 duży, pokrojony w kostkę pomidor
- 1 papryczka chili
- sól do smaku
- 1 szklanka bulionu rybnego
Sposób przyrządzenia:
Filety posolić, zalać sokiem z cytryny, wymieszać, odstawić na 60 minut w chłodne miejsce. Imbir, czosnek, kminek, kolendrę, cukier, pieprz i kurkumę zmiksować blenderem z mleczkiem kokosowym.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć mieszając 5 minut, dodać pomidory i smażyć kolejne 5 minut. Dodać mleczko kokosowe z dodatkami, bulion rybny, pozbawioną nasion, pokrojoną papryczkę chili i sól do smaku. Rybę odcedzić, dodać do rondla, gotować powolutku4 minuty. Całość zakwasić marynatą z ryby, skorygować smak przyprawami i podawać.