• 1 kg okry
  • ½ szklanki octu
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 2 pokrojone cebule
  • 25 dkg piure pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Okrę umyć, osuszyć. Usunąć ogonki, oprószyć solą i pieprzem, polać octem. Przykryć naczynie folią o odstawić na 1 godzinę. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić, dodać pozostałe składniki z wyjątkiem okry, dusić razem aż powstanie jednolity sos. Okrę odsączyć z zalewy octowej, dodać do sosu pomidorowego, podlać wodą i dusić razem przez około 30 minut.

O26mtUmyć i oczyścić owoce okry













 Przyprawić solą i pieprzem, polać octem, przykryć folią i odstawić na 1 godzinę.









O45dl


W dużym rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną cebulę.










O52fsDodać pomidory i pozostałe składniki.











O68nx


Do przygotowanego sosu dodać owoce okry. Podlać wodą, dusić przez 30 minut.









O71ri



Podawać.










Smacznego!

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
Fan Page na Facebook
Fan Page na Google+
Twitter