Składniki: 450 g okry 150 ml białego octu winnego 3 łyżki oliwy 1 cebula 1 czosnek 400 g pokrojonych pomidorów z puszki szczypta cukru sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Z okry odciąć końce po czym skropić ją octem i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą…
Tag: okra
Listy
Pikle z okry z papryczkami chili
by Iza Stanisz • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg oczyszczonych, młodych strąków okry 2,1 szklanki octu 5% 2 szklanki wody 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu białego 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka nasion kopru 1 łyżeczka nasion kminku po 1 papryczce chili bez nasion na słoik Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić do wrzenia ocet i wodę, dodać…
Listy
Okra duszona z pomidorami
by Agata Tyka • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg okry 1 mała cebula 2 ząbki czosnku ½ zielonej papryki 40 dkg pomidorów 2 łyżki oliwy sól, pieprz, suszony tymianek, pieprz kajeński – do smaku Sposób przyrządzenia: Okrę umyć, osuszyć, odciąć szypułki, pokroić na części. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić…
Listy
Okra smażona panierowana
by Robert Broś • • 0 Comments
Składniki: 10 owoców okry 1 jajko 5 łyżek mąki kukurydzianej ½ szklanki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Okrę umyć, osuszyć, odciąć szypułki, pokroić na części. Jajko zmiksować, zalać nim pokrojoną okrę, odstawić na 10 minut. Mąkę kukurydzianą wymieszać z pieprzem i solą. Kawałki okry wyjąć z jajka, obtoczyć w mące z przyprawami. Olej rozgrzać w…
Listy
Okra w pikantnej marynacie
by Urszula Krowicka • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg okry 1 ząbek czosnku 1 papryczka chili nasiona kopru, kolendry, gorczycy do smaku 1 szklanka octu winnego jabłkowego sól morska Sposób przyrządzenia: Okrę umyć, osuszyć, przyciąć szypułki, ciasno ułożyć w litrowym słoju. Dodać papryczkę chili i pozostałe przyprawy. Do octu dodać szklankę wody, doprowadzić do wrzenia, gorącą marynatą zalać okrę w słoju,…