Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Okra duszona z pomidorami Pawła

Składniki:

  • 450 g okry
  • 150 ml białego octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób wykonania:
Z okry odciąć końce po czym skropić ją octem i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na papierowym ręczniku.
W między czasie na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek, wówczas dodać okrę i smażyć około 5 minut.
Po tym czasie dodać pomidory razem z zalewą i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Gotować kolejne 20 minut nie dopuszczając do wrzenia.
Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *