Składniki:
- 450 g szalotek
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki czosnkowego octu winnego
- 3 łyżki wytrawnego białego wina
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 pomidory
- sól
- pieprz
- posiekane zioła
Sposób wykonania;
Obrane szalotki wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą, smażyć około 3 minut.
Po tym czasie dodać miód i smażyć na dużym ogniu 30 sekund.
Następnie wlać ocet czosnkowy oraz białe wino.
Dokładnie wymieszać i dodać pastę pomidorową oraz pokrojone selery i pomidory.
Ponownie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Dusić na małym ogniu ostanie 5 minut.
Na koniec doprawić do smaku a przed podaniem posypać posiekanymi ziołami.