Okra , (Ketmia jadalna) to roślina jednoroczna o wyprostowanych pędach wys. 1m. Z kątów okazałych liści wyrastają latem żółte kwiaty z czerwonymi plamkami na płatkach. Znajduje zastosowanie jako roślina ozdobna warzywo i zioło. Niedojrzałe owoce przyrządza się do spożycia podobnie jak fasolkę szparagową: gotuje, smaży lub marynuje. Jadalny jest zielony, pokryty puszkiem owoc – torebka o wielkości palca i kształcie ptasiego dzioba. Zbierany jest, gdy jest jeszcze niedojrzały i miękki – stanowi wówczas delikatne warzywo. Można go gotować, smażyć, mrozić, suszyć, marynować czy konserwować w puszkach. Podczas gotowania owoce wydzielają śluz, dlatego są one szczególnie korzystne jako składnik potraw (głównie zup i sosów) dla osób cierpiących na choroby żołądka. Nasiona zawierają sporo tłuszczu i mogą być spożywane po uprażeniu lub używane jako substytut kawy.
Okra w pomidorach
Składniki:
- 1 kg okry
- ½ szklanki octu
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 2 pokrojone cebule
- 25 dkg piure pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Okrę umyć, osuszyć. Usunąć ogonki, oprószyć solą i pieprzem, polać octem. Przykryć naczynie folią o odstawić na 1 godzinę. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić, dodać pozostałe składniki z wyjątkiem okry, dusić razem aż powstanie jednolity sos. Okrę odsączyć z zalewy octowej, dodać do sosu pomidorowego, podlać wodą i dusić razem przez około 30 minut.
Umyć i oczyścić owoce okry
Przyprawić solą i pieprzem, polać octem, przykryć folią i odstawić na 1 godzinę.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną cebulę.
Dodać pomidory i pozostałe składniki.
Do przygotowanego sosu dodać owoce okry. Podlać wodą, dusić przez 30 minut.
Podawać.
Smacznego!