Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka morelowa Iwony

Składniki:

  • 75 dkg moreli
  • 1 litr spirytusu 95%
  • ½ kg cukru
  • 750 ml wody

    Sposób przyrządzenia:

    Morele umyć, osuszyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki. Pestki rozbić , wyjąć nasionka, drobno posiekać. Z wody, cukru ugotować syrop. Do wrzącego syropu włożyć  morele i posiekane nasionka, chwilę gotować pod przykryciem, odstawić na 18 godzin, przecedzić przez sito. Płyn wlać do gąsiorka i zalać spirytusem, szczelnie zamknąć naczynie i pozostawić na 3-4 miesiące w ciemnym pomieszczeniu. Po tym czasie zlać do butelek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *