Składniki:
- 3 dojrzałe gruszki
- 1 szklanka łuskanych orzechów laskowych
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki dżemu pomarańczowego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 4 łyżki sherry
- 1 łyżeczka masła
- 125 ml śmietany kremówki
Sposób przyrządzenia:
Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i przekroić na połówki. Ułożyć je obok siebie w płaskiej foremce. Pomarańczowy dżem utrzeć z sokiem cytrynowym i zagotować. Połową ciepłego dżemu posmarować gruszki. Z resztą dżemu wymieszać , grubo siekane orzechy laskowe i masło. Rozłożyć na gruszkach i polać sherry. Gruszki dusić bez przykrycia około 5 minut. Do stopionej czekolady dodać śmietanę i sos z gruszek. Jeszcze raz podgrzać, gorącym sosem polać gruszki.