Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Moje mieszanki przyprawowe do mięs z grilla

1. Składniki:

  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • kilka goździków
  • 2 łyżeczki suszonych ulubionych ziół (oregano, tymianek)
  • 2 łyżki mielonej, słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki
  • 2 łyżki mielonego chili
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka musztardy w proszku

Sposób przyrządzenia:
Na rozgrzanej, suchej patelni podgrzewać ziarna kolendry, pieprzu, gorczycy oraz goździki aż zaczną intensywnie pachnieć. Tak przygotowane przyprawy zemleć lub ugnieść w moździerzu. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Nacierać mięsa na około 15 minut przed obróbką cieplną.

2. Składniki:

  • 1 szklanka mielonej, słodkiej papryki
  • 1 łyżka mielonego pieprzu czarnego
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • 2 łyżeczki mielonych nasion selera
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki cebuli w proszku
  • 2 łyżki soli
  • szczypta ulubionych ziół (oregano)


Sposób przyrządzenia:

W moździerzu utrzeć wszystkie składniki razem. Nacirać mięsa na 15 – 30 minut przed rozpoczęciem obróbki cieplnej.

Uwaga: przygotowane przyprawy przechowywać w szczelnie zamykanych słojach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *