Moje mieszanki przyprawowe do mięs z grilla
Moje mieszanki przyprawowe do mięs z grilla4.64 out of 5 based on 203 voters.

- 1 łyżka czarnego pieprzu
- 1 łyżka ziaren kolendry
- kilka goździków
- 2 łyżeczki suszonych ulubionych ziół (oregano, tymianek)
- 2 łyżki mielonej, słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki
- 2 łyżki mielonego chili
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka musztardy w proszku
Sposób przyrządzenia:
Na rozgrzanej, suchej patelni podgrzewać ziarna kolendry, pieprzu, gorczycy oraz goździki aż zaczną intensywnie pachnieć. Tak przygotowane przyprawy zemleć lub ugnieść w moździerzu. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Nacierać mięsa na około 15 minut przed obróbką cieplną.
2. Składniki:
- 1 szklanka mielonej, słodkiej papryki
- 1 łyżka mielonego pieprzu czarnego
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżeczka mielonego chili
- 2 łyżeczki mielonych nasion selera
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 2 łyżeczki cebuli w proszku
- 2 łyżki soli
- szczypta ulubionych ziół (oregano)
Sposób przyrządzenia:
W moździerzu utrzeć wszystkie składniki razem. Nacirać mięsa na 15 – 30 minut przed rozpoczęciem obróbki cieplnej.
Uwaga: przygotowane przyprawy przechowywać w szczelnie zamykanych słojach.
- Szczegóły
- Kategoria: Mieszanki do grilla
- Opublikowano: piątek, 26, czerwiec 2009 11:41
- Iwona Podgórna
- Karkówka z grilla
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z grilla
- Grillowane ziemniaki
- Warzywa z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla
- Burgery z grilla
- Ryby z grilla
- Marynaty na grilla
- Mieszanki do grilla
- Kiełbaski z grilla