Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makowiec na bułce

Składniki

  • ½ kg maku
  • 5 dag masła
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki skorki pomarańczowej
  • 1/2 l mleka
  • 20 dag cukru
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów
  • sól
  • olejek migdałowy
  • migdały
  • długa bułka

    Sposób wykonania:

    1. Mak zemleć dwa razy po czym wlać do niego gorące mleko i dodać masło, miód, skórkę pomarańczowa, cukier, rodzynki, orzechy, szczyptę soli oraz olejek migdałowy do smaku.
      Całość dokładnie wymieszać.
      Bułkę pokroić na kromki i układać na przemian w formie każda warstwę smarując grubo masa makową.
      Wierzch udekorować migdałami.
  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *