Składniki:
- 40 dag tagiatelle
- 3 dag suszonych borowików
- 3 cebule
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- ¾ szkl. słodkiej śmietanki
- żółtko
- kieliszek białego wytrawnego wina
- 2 łyżki parmezanu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Grzyby moczyć w dozie całą noc.
Następnego dnia posiekana cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać pokrojone grzyby i smażyć kilka minut.
Następnie wlać wino oraz 3 łyżki wody z moczenia grzybów.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
Po tym czasie dodać śmietanę i gotować do zgęstnienia.
Wówczas zdjąć z ognia i dodać żółtko, wymieszać.
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu po czym polać je sosem.