Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kutia wigilijna

Składniki:

    • pszenica (najlepiej białe duże ziarna)
    • mak
    • miód
    • bakalie wg uznania

    Sposób przyrządzenia:
    Pszenicę moczymy przez kilka godzin. Zalewamy świeżą wodą do momentu aż będzie ją można rozgnieść między palcami. Po ugotowaniu płuczemy i odsączmy. Mak zalewamy wrzątkiem, chwilę gotujemy i odsączamy na gęstym sicie. Po wystudzeniu mielimy w melakserze lub w maszynce do mielenia mięsa. Do ugotowanej pszenicy dodajemy zmielony mak, miód (ilość według uznania) oraz dużoooo, bardzo dużo bakalii. Całość starannie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

     

1 comment for “Kutia wigilijna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *