Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Robert Makłowicz poleca

Rober Makłowicz świetny popularyzator kuchni, znany wszystkim z popularnych programów „Podróże kulinarne” wprowadza na rynek wyselekcjonowaną przez siebie i firmowaną własnym nazwiskiem linię win węgierskich. W listopadzie bieżącego roku, w polskich sklepach i restauracjach pojawiły się wina z „Winoteki Roberta Makłowicza”. Znakomity smakosz i miłośnik kuchni wybrał z szerokiej oferty 6 win z winnic Sant Urban położonych nad Balatonem, na wzgórzach Badascony.

Nie masz wina nad węgrzyna! – wołali w uniesieniu nasi przodkowie, wznosząc ochoczo puchary. W dawnej Polsce nazwa „węgrzyn” była wręcz synonimem wina. By powrócić do tej tradycji, osobiście wybrałem najlepsze płody madziarskich winnic z okolic Badacsony nad Balatonem, dbając zarazem, by jak najczęstsze obcowanie z nimi nie było boleśnie kosztowne.
Na zdrowie! Egészégedre!
Robert Makłowicz

Węgierskie wina od wieków są pite w Polsce, świetnie pasują do rodzimej polskiej kuchni i na stałe wpisały się w staropolski kulinarny krajobraz. Wybór Roberta Makłowicza nie bez przyczyna zatem padł właśnie na wina węgierskie. Mamy nadzieję, że ta specjalna selekcja zachęci Polaków do próbowania jakościowych win węgierskich, a tym samym skłoni do powrotu do staropolskiej tradycji.

Wina opatrzone są specjalnie zaprojektowanymi etykietami, które ozdobione są rycinami Andrzeja Zaręby. Warto zauważyć, że każde z 6 win ma inny rysunek, przedstawiający kompozycję potraw do których polecane jest wino. Na każdej z grafik umieszczona jest zamaskowana postać Roberta Makłowicza.

Oto lista wyselekcjonowanych przez Roberta Makłowicza win:

Badacsonyi Muscat Ottonel, Huba Szeremley
Jest to wino z muskatu wytrawnego, aromatycznego i bardzo orzeźwiającego, pełnego niezwykle przyjemnych owocowych i kwiatowych woni. Doskonały jako aperitif, świetnie pasujący do drobiu, doskonale komponujący się z owocami i daniami kuchni azjatyckich.

Riesling Selection, Huba Szeremley
Jest to połączenie tradycyjnego węgierskiego szczepu olaszrizling z klasyczną, reńską odmianą. Dzięki temu melanżowi powstało wytrawne, aromatyczne wino o wiosennym aromacie fiołków, niepowtarzalnej kwiatowej nucie z owocowymi akcentami, mineralną świeżością i harmonijną elegancją. Najlepiej podawać je z białymi mięsami, rybami, owocami morza, świetne także jako aperitif.

Pinot Gris (Szürkebárat), Huba Szeremley
Wino to, to legendarny Szary Mnich. To świetnie zrównoważone, krągłe, korzenne a zarazem delikatne wytrawne wino. Dzięki procesowi ostrożnego starzenia w madziarskim dębie przez ponad 10 miesięcy, z całą mocą uwydatnia się jego intensywny, kwiatowy charakter i właściwości wulkanicznego podłoża, z którego pochodzi. Niezrównane z białymi rybami, wędzonym łososiem, królikiem, cielęciną, krewetkami i homarami, świetnie pasuje do lekkich dań z makaronu.

Badacsonyi Pinot Noir, Huba Szeremley
Jest to bardzo przyjazne, wytrawne czerwone wino o aromatach dojrzałych czerwonych owoców. Ciepły, korzenny charakter zawdzięcza wyraźnym nutom cynamonu, goździków i pieprzu. Uniwersalne w użyciu – świetnie pasuje do kaczki, gęsi i wszelakich pieczeni, rozmaitych mięs w sosach, pomidorowych potraw śródziemnomorskich a także dań dalekowschodnich.

Óvörös, Huba Szeremley
Jest to czerwony, wytrawny kupaż odmian pinot noir, cabernet sauvignon, cabernet franc oraz lokalnego szczepu bakator. Nazwa „Óvörös” oznacza „Stare Czerwone” i jest symbolem odrodzenia produkcji czerwonych win w okolicach Badacsony. Wino cieszy aromatem dojrzałych czarnych porzeczek, wiśni i leśnych owoców, wyraźnie wyczuwalne są delikatne nuty korzenne i subtelne taniny. Dobrze zbudowane, świetnie sprawdzi się z daniami z rusztu, gulaszami, czosnkowanymi pieczeniami i potrawami śródziemnomorskimi.

Badasconyi Pinot Noir/ Kékfrankos, Huba Szeremley
Trzymają Państwo właśnie w dłoniach czerwony, wytrawny kupaż odmiany pinot noir z legendarnym węgierskim szczepem kékfrankos. Dzięki temu powstało krągłe, ciepłe wino z wyczuwalnymi w bukiecie aromatami dojrzałych czereśni, leśnych jagód, i dzikiej róży. Jednak prawdziwie madziarskiego charakteru nadają mu niepowtarzalne nuty papryki, goździków, szafranu i pieprzu. Wręcz idealne do dań mocno paprykowanych: zup rybnych, gulaszy i pörköltów; świetnie sprawdza się także z czerwonymi mięsami, grzybami, serami i potrawami orientalnymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *