Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kuropatwy pieczone w sosie

Składniki:

  • 2 kuropatwy
  • 20 dag słoniny
  • 4 łyżeczki masła
  • 4 plasterki cytryny
  • sól

    Sos:

  • 1 szkl. bulionu
  • ½ łyżki mąki

    Sposób wykonania:

    1. Kuropatwy oprószyć solą w środku i na zewnątrz po czym obłożyć plasterkami słoniny i obwiązać nitką.
      Przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni do momentu, aż słonina się zarumieni, wówczas zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.
      Gdy kuropatwy się upieką zdjąć z nich słoninę, przekroić na pól i na każdej połówce położyć 1 łyżeczką masła i plasterek słoniny.
      Do sosu pozostałego z pieczenia dodać bulion oraz mąkę i gotować około 3 minut.
      Podawać go razem z kuropatwami.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *