Kuropatwy pieczone w sosie
Kuropatwy pieczone w sosie4.60 out of 5 based on 30 voters.
Składniki:
Sos:
Sposób wykonania:
-
Kuropatwy oprószyć solą w środku i na zewnątrz po czym obłożyć plasterkami słoniny i obwiązać nitką.
Przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni do momentu, aż słonina się zarumieni, wówczas zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.
Gdy kuropatwy się upieką zdjąć z nich słoninę, przekroić na pól i na każdej połówce położyć 1 łyżeczką masła i plasterek słoniny.
Do sosu pozostałego z pieczenia dodać bulion oraz mąkę i gotować około 3 minut.
Podawać go razem z kuropatwami.
- Szczegóły
- Kategoria: Dziczyzna
- Opublikowano: wtorek, 09, listopad 2010 08:40
- Patrycja Gawor