Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z Jamajki

 

Składniki:

    • 1 podzielony na porcję kurczak o wadze około 1,5 kg
  • Pasta przyprawowa:

    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 ostra papryka pozbawiona nasion lub chili w proszku
    • kilka ziaren ziela angielskiego
    • 2 łyżeczki pieprzu
    • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku
    • 2 łyżeczki soli
    • szczypta cynamonu
    • 3 łyżki oleju
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 3 łyżki sosu sojowego

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć.  W mikserze zmiksować wszystkie pozostałe składniki, pastą natrzeć porcje kurczaka, w plastikowej torbie odłożyć na 24 godziny do lodówki. Tak przygotowane porcje kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzać do temperatury około 200 stopni C i obrumienić kurczaka ze wszystkich stron, następnie obniżyć temperaturę do około 170 stopni , dopiec kurczaka przez 30 minut.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *