Składniki:
- 1 duża główka ulubionej sałaty
- 10 czarnych oliwek bez pestek
- 1 obrany, cienko pokrojony ogórek
- 1 obrane, pokrojone drobno awokado
- 30 dkg bezpestkowych mandarynek podzielonych na płatki
- 2 plastry czerwonej cebuli rozkrojonej na połowę
- ¼ szklanki pokruszonego sera feta
Dresing:
- ½ łyżeczki skórki otartej z mandarynek
- ¼ szklanki soku pomarańczowego
- ½ szklanki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- ¼ łyżeczki soli
Sposób przyrządzenia:
Zmiksować składniki dresingu. Pozostałe składniki, z wyjątkiem sera feta, wymieszać w misce wraz z dresingiem, przełożyć do salaterki, posypać pokruszonym serem feta.